Lösenordshanterare säkrar dina konton och håller obehöriga borta

Behöver jag verkligen byta lösenord var 60:e dag? Det finns väl ingen som vill hacka mig? Vad är det de vill komma åt? Pengar, din identitet och företagsinformation. Ditt Facebook-konto blir hackat och helt plötsligt får dina vänner meddelanden där det står att du varit med om en motorcykelolycka utomlands och behöver pengar till sjukvård. Eller så får dina kollegor mail från dig med virus som sprids i hela företagssystemet. Att byta lösenord är A och O för att hålla dina konton säkra, men att byta var 60:e dag kan låta orimligt för många. Du kan vara lugn, en lösenordshanterare gör jobbet åt dig.  

När bytte du lösenord på din jobbmail senast? Enligt Internetstiftelsen i Sverige (ISS) visar en undersökning att mer än hälften av alla svenskar slarvar med att byta lösenord. Undersökningen visar också att en femtedel använder samma lösenord överallt. En gammal syn på lösenordsbyte är att det är dyrt och tidskrävande. Idag finns dock en mängd bra verktyg som underlättar för både företag och privatbruk.

– Vi rekommenderar alltid att skapa unika lösenord för varje webbplats eller tjänst eftersom du annars riskerar att obehöriga får tillgång till alla konton samtidigt. Lösenordet bör vara minst 12 tecken långt och helst inkludera både siffror och tecken. Ett smart tips är att samla alla lösenord i en lösenordshanterare. Då behöver du bara komma ihåg ett lösenord, resten sköter hanteraren, säger Adam Lantz, försäljningschef på Make IT.

Lösenordshanterare är ett program där inloggningsuppgifter för alla dina konton sparas. Det ger även ett automatiskt skydd mot att uppge information på falska webbsidor – något som blir allt vanligare. Det finns en mängd olika lösenordshanterare att välja mellan såsom F-secure KEY, LastPass, 1Password. För att skapa ett så säkert lösenord som möjligt kan både företag och privatpersoner även ta hjälp av en lösenordsgenerator. Generatorn tar automatiskt fram lösenord som är väldigt svåra att knäcka.

– Det kan låta lite krångligt men om lösenordet röjs kan konsekvensen bli förödande med tömda bankkonton och företagshemligheter som sprids. Så vi vill verkligen att det här ska tas på största allvar. Och det finns som sagt väldigt mycket bra hjälp att få, avslutar Adam.

Se till att du skaffar dig lösenordrutiner, och byter lösenord tillräckligt ofta, för att hålla obehöriga borta från dina konton. Ta gärna hjälp av tipsen nedan.

Tips och riktlinjer för säker lösenordshantering

  1. Kolla om din mail har varit utsatt för hot genom att skriva in den här.
  2. Testa säkerhetsgraden av dina nuvarande lösenord här.
  3. Skapa ett unikt lösenord för varje tjänst/konto och byt lösenord var 60:e dag.
  4. Lösenordet ska vara ett långt ord eller en fras med minst 12 tecken.
  5. Krångla till det så mycket som möjligt genom att varva stora och små bokstäver med siffror och specialtecken (undvik alltså erkända fraser såsom ”hasta la vista baby”) – ta gärna hjälp av en lösenordsgenerator.
  6. Skaffa en lösenordshanterare och skriv in alla dina lösenord – det här behöver enbart göras en gång.
  7. Kom ihåg lösenordet till hanteraren så sköter den resten. Den uppdaterar till och med alla dina lösenord automatiskt vid behov.