Surfa säkrare på offentligt Wi-Fi med VPN

Framkallar orden ”dålig nätverksanslutning” en lättare panikattack hos dig? Då tillhör du förmodligen de 94 procent i Sverige som använder internet dagligen. Och i så fall har du en online-identitet. En identitet som du delar med dig av varje gång du ansluter till ett öppet Wi-Fi. Men med några små åtgärder, en VPN-tjänst och lite sunt förnuft, kan du undvika många problem när du surfar på offentliga nätverk.

Offentliga nätverk blir allt mer tillgängliga. På flygplatser, caféer och i city-kärnor världen över bjuds det på gratis Wi-Fi. Visst är det smidigt, men hur säkert är det egentligen? Att surfa på ett offentligt Wi-Fi är som att skicka ett vykort med en tydlig hälsning på baksidan. En hälsning som finns tillgänglig för vem som helst att läsa. All information som du matar in överförs nämligen oftast i klartext, utan kryptering. Obehöriga kan dessutom positionera sig mellan dig och nätverket genom att skapa ett Wi-Fi som till exempel liknar det kommunen använder. Råkar du då ansluta till det kan nätverksskaparen se exakt vilka sidor du surfar på och hela din näthistorik. De kan även kontrollera dess innehåll och få tillgång till alla dina inloggningsuppgifter, email, kreditkortsuppgifter och företagsdata. Något som i värsta fall kan resultera i tömda bankkonton och stulen identitet.

Kryptera din datatrafik med VPN

En åtgärd är att använda sig av en VPN-tjänst (virtual private network) som krypterar din datatrafik och skapar en säker förbindelse eller ”tunnel” mellan två punkter i ett osäkert och sårbart nätverk. Det blir istället som att du skickar vykortet i ett slutet kuvert – alla kan skicka det vidare men det är inte lika lätt att läsa. En VPN-tjänst hindrar även annonsörer från att utnyttja och tjäna pengar på bekostnad av din sekretess genom att blockera oönskade spårnings-webbplatser.

Det allra bästa tipset för att surfa säkrare är att inte surfa på offentliga nätverk över huvud taget, utan använda ditt mobila nätverk istället. Om du ändå behöver ansluta till ett öppet Wi-Fi kommer här några handfasta tips och riktlinjer att följa.

Tips och riktlinjer för att surfa säkrare på offentliga Wi-Fi-nätverk

  1. Anslut helst till ett lösenordskyddat nätverk och välj webbplatser med ”https” i adressfältet då det betyder att dessa är krypterade.
  2. En VPN-tjänst såsom F-Secure Freedome är en bra förebyggande åtgärd för de gånger då ”https” inte är ett alternativ. Den krypterar trafiken mellan internet och din enhet.
  3. Se till att din brandvägg är aktiverad och att du har ett antivirusprogram. Det finns många bra att välja mellan såsom till exempel PSB antivirus från F-secure.
  4. Använd bara offentliga nätverk för ärenden som det är okej att andra ser, alltså helst inte till tjänster som du behöver logga in med användarnamn och lösenord för, och aldrig till din internetbank eller andra sidor där du ska använda personlig information.
  5. Under inställningar och Wi-Fi på din telefon kan du aktivera ”Fråga om anslutning” så att den aldrig ansluter automatiskt till osäkra nätverk.