Inkognitoläge är lika med privat surfläge, eller?

Har du någon gång tänkt på alla annonser som så lägligt poppar upp och är anpassade till just dig, ditt liv och dina behov? Att resesajten till exempel ger förslag på boende och restauranger i Palma när du precis bokat flyget dit. Annonsörer och företag kan följa dig och dina internetvanor på olika sätt genom cookies på hemsidorna, och till och med fånga upp ord som du använt dig av i senaste mailet. Det är väl bara att surfa inkognito tänker du. Men är privat surfing verkligen helt privat?

Att leva ett ofiltrerat liv utan nyheter och reklam som är färgade av ens sökhistorik känns som en omöjlighet i dagens uppkopplade samhälle. Och att bli spårad av riktade annonser och reklam påverkar faktiskt de val vi gör – även om det är omedvetet. Privat surfläge, eller inkognitoläge, finns tillgängligt för de flesta webbläsare. Inkognitoläge skapades egentligen för personer som delade på samma dator, och verkade som en funktion för att kunna surfa privat. Exempelvis om ens partner har bestämt sig för att fria så ska inte överraskningen förstöras i form av efterföljande annonser om vigselringar. Hela meningen med inkognitoläge är alltså att historik och cookies ska försvinna när webbläsaren stängs ner.

Är inkognitoläge helt privat?

Både ja och nej. Historik och cookies försvinner till viss del och nästa person som använder samma webbläsare kan inte se vad du har sökt på. Men privat surfläge har inget starkt tekniskt skydd vilket betyder att din nätverkshistorik fortfarande går att spåra. Många påstår även att hemsidor känner av när du surfar privat, agerar därefter utan riktad reklam som poppar upp, men lagrar ändå data utan att det märks.

Är man aktiv på internet så har man också skapat sig en online-identitet, och efter det finns det egentligen inget du kan göra för att vara helt anonym. Men genom att ta till några knep, och bland annat installera särskilda tillägg, kan du göra det betydligt svårare för företag att utnyttja din profil.

Tips och riktlinjer kring inkognitosurfing:

  1. Blockera tredjepartscookies. Dessa kommer från andra sidor än de du egentligen surfar på och används ofta för att anpassa reklam efter dina surfvanor.
  2. Installera ett tillägg som till exempel Disconnectpå webbläsaren eller F-Secure Freedome på datorn. Dessa skyddar dig till viss del från spårning och gör det svårare för företag att kartlägga dina intressen. Vi hjälper dig gärna välja rätt.
  3. Använd webbläsaren Tor som har det bästa tekniska skyddet genom att slussa nätverkstrafiken via olika ställen i världen vilket gör det svårt att spåra dig.
  4. Använd alltid privat surfläge när du lånar offentliga datorer på bibliotek, flygplatser eller internetcaféer.
  5. Stäng ner hela webbläsaren när du är klar, inte bara flikar och fönster. Starta om datorn helt om du vill vara riktigt säker.

Fler bra tips hittar du i den här YouTube-videon.