Delad, dedikerad eller VPS – vad är skillnaden på olika servrar?

Oavsett om du är nystartad bloggare, ska lansera egen webbshop eller har varit igång med din hemsida ett tag, behöver du ta beslut om vilken server som passar bäst för just din verksamhet och om du eventuellt borde uppgradera. Virtual Private Server (VPS) blir allt vanligare, men vad innebär det egentligen och varför väljer vissa VPS medan andra bestämmer sig för webbhotell? 

Alla med hemsida behöver någon form av server. Men varför ska man välja just en VPS istället för en dedikerad eller delad server?

Ett webbhotell, eller delad server, skulle man kunna jämföra med ett stort lägenhetskomplex där alla enskilda lägenheter hyrs av andra webbplatsägare. Alla behöver någonstans att bo – precis som din webbplats filer – men att köpa ett stort hus blir för dyrt för dina behov. Du delar viktiga resurser som processor, minne, nätverk och hårddiskutrymme med alla andra webbplatsägare som använder den delade servern. Det håller kostnaderna nere men kapaciteten på din hemsida kan påverkas av trafik till andra krävande webbplatser.

En dedikerad server är raka motsatsen till en delad och lite som att bo i egen villa. Här har du ett system som är reserverat enbart för din hemsida. Du har full kontroll över systemet, men det blir såklart mycket dyrare. Du har även fullt ansvar för ditt system om något skulle hända. Så länge du inte driver en verksamhet som hanterar tusentals transaktioner varje dag är en dedikerad server bara onödigt stor och komplicerad.

För att verkligen kunna förstå innebörden av en VPS, eller Virtual Private Server, är det lättast att bryta ner det ord för ord.
ServerEn server är en kraftfull dator som lagrar all data och filer för din webbplats. När någon skriver ditt domännamn, alltså hemsideadress, i sin webbläsare ”serverar” den kraftfulla datorn din webbplats på sökarens skärm.
VirtualVPS använder virtualisering för att fördela den kraftfulla datorns resurser till flera virtuella servrar. Tänk på det så här: det är en enda fysisk hårdvara som fungerar som flera separata servrar.
PrivateDin virtuella server är reserverad enbart för dig, vilket betyder att du aldrig behöver dela minne, processor eller någon annan data med andra användare.

En VPS hamnar alltså någonstans mittemellan delad och dedikerad server och skulle kunna jämföras med att bo i ett radhus. Du delar vissa resurser med andra såsom serverutrymme, men du ansvarar själv över inre underhåll och vad som finns där. Den stora skillnaden är att din webbplats är den enda domänen som har tillgång till ditt specifika virtuella fack. Det betyder att du får ditt eget operativsystem med ett visst hårddiskutrymme, en viss mängd processor-resurser och ett visst minne.

Med en VPS får du många av fördelarna med en dedikerad server – men till ett överkomligt pris. Om du dessutom väljer att hyra din server kan du konfigurera den helt efter behov och bara betala för det utrymme du behöver för stunden. Läs mer på www.make-it.se/tjanster/hosting/vps/